vrijdag 18 april 2014

Renovatie veld 2 ligt op schema

Zoals eerder gecommuniceerd, wordt veld 2 momenteel op de schop genomen. Alhoewel, het graafwerk is inmiddels achter de rug, dus die term is niet helemaal van toepassing. Waar tweeënhalve week geleden de bal nog rolde, doemt nu een indrukwekkende leemte op. 'Het gras is inmiddels gezaaid en, afhankelijk van het zomerweer, kan er rond september weer op gevoetbald worden,' verklaart Rob Zwaard, onbezoldigd bestuurslid van de Stichting Sportpark Commandeur, de abrupte metamorfose .

Een veldrenovatie klinkt misschien als een tijdrovend karwei, maar de drastische werkzaamheden vinden met name in de beginfase plaats. Zodra het gras gezaaid is, moet vooral de natuur zijn gang gaan. 'AH Vrij Groenvoorziening B.V., dat de renovatie uitvoert, is uiteraard begonnen met het verwijderen van de oude grasmat. Vervolgens is er een nieuw drainagesysteem en een beregeningsinstallatie geplaatst. Die beregening ligt in de grond verzonken, dus daar heeft dadelijk niemand last van. Daarna is het gras gezaaid en deze week zijn er sproeiers neergezet voor het geval we een droge zomer krijgen. Een regenbui is goed voor het veld, maar van mij persoonlijk mag het lang droog blijven,' hinkt Zwaard op twee gedachten.

Volgens de Maaslander was dit het juiste moment voor de renovatie van het tweede veld. 'Het veld is 25 jaar geleden voor het laatst vervangen. Qua tijdsduur was eigenlijk veld 1 aan de beurt, maar in overleg met het bestuur is besloten eerst veld 2 onder handen te nemen. Het drainagesysteem werkte niet goed, wat vooral te merken was bij hevige regenval. Hopelijk beschikken we over een jaar of twee over voldoende middelen om ook het hoofdveld te renoveren.'

De keuze om de renovatie voor het einde van het lopende seizoen te doen, is een bewuste. 'Er zijn twee mogelijkheden. Als je voor het einde van het seizoen begint en zorgt dat het gras voor half april gezaaid is, dan kan er bij gunstig zomerweer in september weer gebruik gemaakt worden van het veld. Een renovatie neemt ongeveer een halfjaar in beslag. Hadden we gewacht tot na het seizoen, dan zou dat betekenen dat het veld de eerste maanden van de nieuwe jaargang niet gebruikt kan worden. Die situatie deed zich twee jaar geleden voor met veld 5. Gezien het geringe aantal wedstrijden dat de komende weken gespeeld wordt, is dit de beste optie,' aldus de voormalige voorzitter van MVV '27.

De renovatie zal uiteindelijk leiden tot een lichter onderhoudsprogramma. En vanzelfsprekend tot minder afgelastingen als de weergoden ons kikkerlandje niet goed gezind zijn. Het werk van de Stichting Sportpark Commandeur zit er met de renovatie van veld 2 echter alleszins niet op. Zoals gezegd is ook het hoofdveld binnen afzienbare tijd aan vervanging toe. 'We hebben als Stichting goede afspraken met de Gemeente Midden-Delfland gemaakt. Het onderhoud, maar ook renovaties als deze, hebben we in eigen beheer. Wij krijgen een potje van de gemeente en kunnen vervolgens onze eigen keuzes maken. Bijvoorbeeld om eerst het tweede veld de renoveren, terwijl veld 1 eigenlijk aan de beurt was. Het beheer hebben we over zowel de gras- als de kunstgrasvelden. Veld 4 ligt er nu tien jaar. Dat moet dus normaal gesproken over vijf jaar vervangen worden. Er zullen mensen zijn die het liever eerder zien gebeuren. Daarom ben ik ook geen voorstander van kunstgras op het hoofdveld. In het begin ziet het er allemaal prima uit, maar na tien jaar val ik toch liever op gras dan op beton,' geeft Zwaard tenslotte blijk van zijn voorkeur.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten