dinsdag 24 december 2013

Verslag eerste seizoenshelft van MVV ’27 B1

De drie bekerwedstrijden in augustus stonden bij de B1 in het teken van de voorbereiding, omdat een aantal jongens nog op vakantie was. We begonnen met een nederlaag, hierna een gelijk spel en we eindigden met een overwinning. Er zat in het resultaat dus een stijgende lijn, maar de rode draad was dat we alle eerste helften aardig speelden en de opdrachten goed uitvoerden, maar in het tweede bedrijf fysiek tekort kwamen. De oorzaak was deels de te korte voorbereiding, maar ook het feit dat we te onrustig waren in balbezit en het veld vaak te groot lieten en mee gingen in het spel van de tegenstander. Die waren vaak allemaal fysiek sterker zijn dan wij.
De spelers van B1 formuleerden als doelstelling voor dit jaar, na de promotie van vorig jaar, het linker rijtje. De doelstelling van de begeleiding is echter een plek die recht geeft op nacompetitie voor de hoofdklasse (periode pakken of derde plek in eindranglijst).

Het verschil in doelstelling kwam duidelijk naar voren in de trainingsinzet in de eerste maand: de jongens trainden teveel op de automatische piloot in plaats van te proberen iedere training het beste uit zich zelf te halen. Na de onnodige nederlaag uit bij Honselersdijk is het kwartje bij de meeste spelers gevallen en is de stijgende lijn ingezet.

We staan nu op de begeerde derde plek na 13 van de 22 wedstrijden (negen overwinningen, twee gelijke spelen en twee nederlagen). Na de winterstop hebben we gelijk de wedstrijd van de waarheid als we de nummer vier Wippolder thuis treffen. Uit werd dit een onnodig 2-2 gelijkspel. Staan we straks zes punten voor of laten we ze langszij komen?

Hieronder kort de uitslagen en de noemenswaardigheden per wedstrijd.

VFC 1-2 verlies van een hele goede tegenstander, die voetbaltechnisch verder was dan wij. Door vanuit een goede organisatie te spelen en te loeren op de counter (we kwamen niet aan ons eigen spel toe) stonden we toch tot tien minuten voor tijd op 1-0, maar helaas werd het tegen tien man toch 1-2.

DSVP 2-0 overwinning. De 1-0 viel al na drie minuten. De kansen op meer waren er ook, maar werden niet benut. Hierdoor werd de tweede helft toch nog spannend, omdat wij niet de rust konden opbrengen om de bal rustig in de ploeg te houden. We gingen mee in het gehaaste spel van DSVP, waardoor we pas tien minuten voor tijd rustig adem konden halen toen we de 2-0 binnen tikten.

Wippolder 2-2. Kopie van de wedstrijd tegen DSVP alleen scoorde wippolder de twee kansen die zij kregen en wij slechts twee van de acht. Wederom te onrustig in balbezit en zodra de tegenstander de lange bal gaat hanteren, gaan wij te veel mee in hun spel.

CWO 5-0 overwinning. Kwalitatief waren wij de betere. Toch duurde het tot de tweede helft alvorens we afstand konden nemen. Vooral individuele klasse maakte het verschil, maar bij vlagen lieten we nu ook zien hoe het moest. Het één-op-één spelen als de tegenstander balbezit heeft en bij eigen balbezit de ruimte zoeken en de bal rond laten gaan en vandaaruit de diepte zoeken op het juiste moment.

Honselersdijk 1-3 nederlaag. Totaal onnodig, we beginnen slap. We draaien het nog wel om, maar na onze 1-0 gaan we weer mee in hun lange ballen voetbal en geven we te veel ruimte weg en verliezen met 1-3, terwijl we kansen genoeg hadden op meer.

Westlandia 4-0, RKDEO 3-0 en Schipluiden 5-2, Na de wake-up call tegen Honselersdijk is het kwartje gevallen en speelt MVV ‘27 met meer lef en beleving. Iets dat ook op de training te zien is. Het voetbal is lang nog niet wat het wezen moet en ook nog niet wat de spelers op de training laten zien. Maar de stijgende lijn is ingezet en komende tweeweken treffen we de nummers één en drie en gaan we zien waar we staan.

Victoria ‘04 dat geheel onverwachts vorige week van VFC had gewonnen en de eerste periode had gepakt, was kansloos tegen een sterk spelend MVV ’27 B1. Vanuit een goed organisatie werd Victoria ’04 eigenlijk vrij eenvoudig opzij gezet. Al kwamen ze na onze 1-0 toch nog onnodig terug in de wedstrijd met 1-1. De tweede helft echter stonden we er als team: eindstand 3-1.

Den Hoorn (de nummer drie van de ranglijst) tegen MVV ’27 (de nummer vier) zou op papier een spannende pot moeten worden, maar MVV ’27 B1 zit in een goede fase en verslaat de concurrent eenvoudig met 4-0. Hierna volgde helaas een week rust, alvorens de laatste wedstrijd uit de heenronde op het programma stond: Concordia (de nummer negen). Winst was belangrijk om onze koppositie in de tweede periode te handhaven, maar na een goed begin kregen we een onnodig doelpunt tegen. We zakten helemaal weg (we wilden te graag en speelden niet meer met het hoofd). De tweede helft startten we goed, we speelden met lef en bouwden goed op en de 1-1 kwam na een kwartier. Hierna dachten we door te drukken, maar vergaten we te voetballen. We gingen mee in hun opportunistische spel, waardoor we uiteindelijk nog blij mochten zijn met de 1-1.

De return tegen VFC was de wedstrijd om de eerste plaats in de tweede periode. Wij moesten winnen, want VFC stond twee punten voor. VFC, dat een erg sterk team heeft, was ons de eerste helft de baas, omdat wij weliswaar goed in de organisatie stonden, maar vergaten zelf te voetballen. We kwamen na een kwartier al op 0-1, maar konden de schade beperkt houden en net voor rust konden we zelfs via een goede counter de 1-1 aantekenen. De tweede helft liet een heel ander spelbeeld zien: MVV ‘27 B1 toonde meer lef en kwam verdiend op een 2-1 voorsprong. Helaas konden we niet doordrukken en sloeg VFC in het laatste kwartier met een slotoffensief terug. Een handsbal, niet gezien door de scheidsrechter, leidde tot een 2-2 eindstand. Op zich een fantastisch resultaat, maar net als in de heenwedstrijd (2-1 nederlaag in de laatste minuut) voelde het zuur.

De laatste wedstrijd van het jaar was thuis tegen DSVP en ook in deze wedstrijd tegen een op papier mindere tegenstander vielen we terug in onze oude fout. We durfden te weinig te voetballen, toonden geen lef in de opbouw en vertrouwden op de individuele kwaliteiten van onze voorhoede. Via 1-0 achter kwamen net voor rust op 2-1 voor. De tweede helft werd het uit het niets 2-2 alvorens we DSVP eronder kregen met 4-2. Het was niet altijd goed, maar het waren wel drie heel belangrijke punten, temeer omdat onze concurrenten voor de derde plaats punten lieten liggen.

18 januari staat zoals gezegd de kraker tegen wippolder op de agenda. Tot die tijd gaan we eerst de zaal in,’ oliebollenracen’ en oefenen tegen vierde divisie club SVV.

Op naar een mooie tweede seizoenshelft!

Stand MVV '27 B1 1e klasse 09

(Meer) foto's van wedstrijd MVV '27 B1-SV Den Hoorn B1. Met dank aan Van Langen - Fotografie.