donderdag 19 december 2013

Ons allereerste clubblad (1959): leuke en opvallende feitjes

Per 1 januari krijgt MVV ’27 een digitale nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief vervangt het huidige papieren clubblad (zie dit eerdere nieuwsbericht). We duiken in deze periode in het verleden van ons clubblad.  De leukste en interessantste wetenswaardigheden verschijnen op onze website, in de laatste nummers van het clubblad én in de eerste exemplaren van onze aanstaande digitale nieuwsbrief. Voor dit artikel gaan we bijna 20.000 dagen terug in de tijd en werpen een blik op ons allereerste clubblad.






















“Hulde aan hen die de moed en doorzettingsvermogen hebben opgebracht om aan deze langgekoesterde wens vorm te geven.” De woorden van toenmalig voorzitter ‘K. V.d. Hoek’ zijn te lezen in het allereerste clubblad van MVV ’27, dat op 6 april 1959 uitkwam. De voorzitter uit in zijn eerste voorwoord ook diverse wensen. Hij hoopt onder meer dat het clubblad bijdraagt aan een gezond verenigingsleven en aan de groei van de club. Ook spreekt hij de wens uit dat het clubblad een lang leven beschoren zal zijn.

Naast het voorwoord van de voorzitter bevat het clubblad, dat slechts een dubbelzijdig A4’tje is, enkele andere elementen. Enkele opvallende passages:

- In de wedstrijdinformatie voor het komende weekend zien we dat het derde team van MVV ’27 per fiets naar het Vlaardingse DVO zal afreizen.

- Nog aardiger: MVV ’27 B speelt een uitwedstrijd tegen het Rotterdamse Unicum (dat inmiddels als één van de clubs is opgegaan is in het huidige Neptunus-Schiebroek). Hoe ze erheen gingen? Met de bus.

- Ook valt op dat de opstellingen, inclusief de reserves, van de vijf elftallen in het clubblad gecommuniceerd worden. Daar dit clubblad op maandag uitkwam, waren de opstellingen dus al vijf dagen voor het speelweekend bekend.

- We zien dat een telefoonnummer, zoals dat van de heer C. Roels, uit vier cijfers bestond: 2223.

- De leden worden er in het eerste clubblad aan herinnerd dat afmeldingen voor het weekend (de ‘afschrijvingen’) bij de heren C. Roels of J. De Bruyn moeten plaatsvinden. Schriftelijk welteverstaan.

- ‘Lang leve ons clubblad’, is de enthousiaste afsluiting  van J. De Bruyn, die namens die Elftallencommissie een tekstje schreef voor het eerste clubblad.

- In het clubblad wordt promotie gemaakt voor de interland Nederland – Schotland van 27 mei 1959 in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De prijs van de toegangskaarten start bij twee gulden.

- In de stand van de derde klasse zien we dat MVV ’27 de derde plaats inneemt (netjes één plaats boven VDL) en dat MVV ’27 toen met 48 doelpunten veruit de productiefste ploeg van de afdeling was.

=> Bekijk hier het volledige eerste clubblad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten