maandag 16 september 2013

Wat te doen bij onweer?

Trainen en voetballen bij onweer gevaarlijk!
Hoe te handelen bij (dreigend) onweer?



Iedereen weet dat voetballen tijdens onweer gevaarlijk kan zijn. Helaas heeft dit in het verleden niettemin toch al tot de nodige, veelal zeer ernstige, ongelukken geleid.

Door de KNVB zijn echter officiële richtlijnen vastgesteld hoe clubs, scheidsrechters, trainers en spelers hiermee om moeten gaan. Deze zijn al eerder binnen de club bekend gemaakt, maar omdat dit al weer even geleden is en onweer in deze tijd vaker voorkomt, brengt het bestuur deze toch opnieuw onder de aandacht.

De KNVB zegt dat een scheidsrechter tijdens wedstrijden als volgt moet handelen:
- indien bekend is dat onweer wordt verwacht, alert zijn op een onweersontwikkeling;

- als vuistregel geldt dat onweer gevaarlijk kan worden voor spelers, toeschouwers etc. als tussen de bliksemflits en de daaropvolgende donder minder dan 10 seconden verstrijken; globaal bevindt het onweer zich dan op ongeveer 3 km. afstand en het wordt dan tijd maatregelen te treffen, omdat onweer zich snel kan verplaatsen. Dit is uitdrukkelijk een vuistregel, uitzonderingen in de vorm van nog sterker plotseling opkomend onweer zijn mogelijk. Alertheid is altijd geboden!!

- verstrijkt er inderdaad minder dan 10 seconden tussen flits en donderslag dan dient de wedstrijd onmiddellijk te worden onderbroken (dus niet meteen gestaakt);

- de scheidsrechter stelt de beide aanvoerders op de hoogte en spelers, scheidsrechter etc. gaan naar de kleedkamers. Ook de toeschouwers moeten over de onderbreking worden geïnformeerd, zo zegt de KNVB;

- onderbreking kan ten hoogste gedurende 30 minuten. Daarna moet de wedstrijd definitief worden gestaakt. Eerder definitief staken is ook mogelijk als het de scheidsrechter op voorhand duidelijk is dat verder spelen geen zin meer heeft, bv. omdat het speelveld onbespeelbaar is geworden door de hevige neerslag. Dit moet echter een uitzondering zijn, regel is dat 30 minuten moet worden gewacht! Zodra de weersituatie binnen die termijn is verbeterd en het veld dit toelaat, kan de wedstrijd worden hervat.

Het bovenstaande moet natuurlijk ook op vergelijkbare wijze worden toegepast tijdens trainingen.

HET IS NIET STOER OM TIJDENS ONWEER TOCH OP HET VELD TE BLIJVEN STAAN, MAAR OLIEDOM!!

Het bestuur draagt dan ook alle (kader)leden op om hun verantwoordelijkheid in voorkomende gevallen te nemen en iedereen van het veld te halen. 

Het Bestuur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten