dinsdag 5 maart 2013

Vrijwilligers in beeld: de oud papier ploeg van MVV ’27

MVV ’27 kent vele vrijwilligers, veelal bekende gezichten die regelmatig op zaterdag op de club te zien zijn. Maar er zijn ook vrijwilligers die op de achtergrond belangrijk werk doen. Een goed voorbeeld hiervan is de oud papier ploeg. Al jarenlang halen verenigingen het oude papier in hun gemeente op om hiermee iets bij te verdienen. Zo staat Jupiler League club Excelsior Rotterdam tot op de dag van vandaag bekend als ‘de club van oud papier’. Maar ook de penningmeester van MVV ’27 mag jaarlijks een mooi bedrag op de balans bijschrijven dat bijeen is gebracht door de mannen die het oud papier voor onze club inzamelen.



Op vrijdagavond 1 maart rond 7 uur zijn Henk Verboon, Ruud Rasens, Mike Rattink, Nico Gordijn, Remco Roels, John van Roon, Bertus van Vliet, Kees v/d Does,  Klaas-Jan v/d Sar, Bram Heijdra en Arjen v/d Gaag aanwezig om het oude papier op te halen. Per vrachtwagen gaan er 2 of 3 personen mee en elke ploeg heeft zijn eigen wijk. Op de vraag of de heren even op de foto willen voor de website wordt niet direct enthousiast gereageerd. Ze hoeven niet zo nodig in de spotlights en doen hun werk liever op de achtergrond. Als iedereen dan toch klaar staat voor de foto rijdt de auto met hierin Bertus en Kees al voorbij. Zij kunnen niet langer wachten en zijn al op weg naar het buitengebied.


Wanneer ook de andere ploegen op het punt staan om te vertrekken blijkt er een probleem te zijn. Een van de  vrachtwagens heeft gebreken; een van de armen waarmee de containers automatisch geleegd worden werkt niet. De vrachtwagen moet in Schiedam omgeruild worden en dus moet er een ploeg wachten. In de koude avondwind voelt het niet direct aan alsof de lente al in aantocht is. Gelukkig is na een half uur de nieuwe vrachtwagen gearriveerd. We kunnen vertrekken.


Al snel blijkt dat Maasland rijk is aan smalle straten waardoor niet altijd even makkelijk draaien en keren is.  Een auto die op de hoek van de Wethouder Dijkshoornlaan staat stelt de stuurmanskunsten van de chauffeur danig op de proef. Als na een aantal keer steken deze hindernis genomen is gaat de telefoon van coördinator Arjen v/d Gaag; chauffeur Jan staat verderop in het dorp met pech en kan niet verder. Dit gooit het schema behoorlijk in war en er moet veel overleg gepleegd worden om de wijken van deze ploeg over te nemen. Het ziet er naar uit dat het wel eens later zou kunnen worden vanavond. Dit gaat niet ongemerkt aan sommige inwoners van Maasland voorbij. Zij lijken precies te weten hoe laat de containers normaal gesproken geleegd worden en staan al buiten klaar om de eigen bak in ontvangst te nemen terwijl het laatste papier nog de pers verdwijnt.


Tegenwoordig zijn het vooral de blauwe containers die langs de route staan, een aantal jaren geleden stonden er alleen dozen gevuld met los papier. Klaas-Jan v/d Sar loopt al jaren mee met de oud papier ploeg en kan zich de begindagen nog goed herinneren: “Het oude papier werd opgehaald met eigen wagens met een aanhanger erachter. Bram en ik waren 12 jaar en zaten achterop. Als het papier verzameld was, werd het in grote containers gegooid die op de parkeerplaats bij MVV klaar stonden.” “We zamelden het papier tegelijk met ODO in en toch was je meestal pas om 11 uur ’s avonds klaar”, vult Bram aan.

Vanavond loopt het tegen tienen als alle ploegen klaar zijn met hun werk en er koers gezet kan worden richting de kantine. Na een uur of 3 achter op de wagen gaan de gereed staande broodjes gezond er wel in. Net als een koud biertje, zo blijkt. Het is even voor 1 uur als de laatsten naar huis gaan en Nico de kantine afsluit. Het is mooi geweest, later deze zaterdag moeten er immers weer een aantal wedstrijden gefloten worden..

Meer foto's staan op onze facebookpagina www.facebook.com/vvmvv27.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten